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Q.  If a person (relative, neighbour, friend) picks up a prescription for the patient, can the pharmacist 

counsel the agent on the prescription? 

 

A.  It is obviously preferable to counsel a patient directly. However, when that is not possible, the agent may 

be counseled on behalf of the patient. This is based on Section 22 (1)(b) of the Act which states: “Except as 

permitted by subsection (2), a trustee may disclose personal health information only if the individual the 

information is about has consented to the disclosure”. By sending a person into a pharmacy for their 

prescription, the individual is giving that consent, but only for information concerning that prescription. The 

Ombudsman stated common sense must be used and pharmacists should continue to counsel as in the past, 

however, professional judgment should prevail, and if the pharmacist feels uncomfortable about counseling 

the agent then no action would be taken against the pharmacist for not counseling in that circumstance. The 

pharmacist then must follow the standard for delivered prescriptions, which requires the provision of printed 

information about the drug in question and contact with the patient by phone. On the other hand, if a person is 

seeking health information concerning another person, including relatives, the pharmacist must have 

permission of the person whose information is being sought. Although the permission may be verbal, the 

Association recommends that it be in writing and signed by the person whose information is being sought. If 

any doubt exists, the pharmacist should contact the person whose information is being sought. If any doubt 

exists, the pharmacist should contact the person before releasing the information. This does not apply to 

persons seeking information without the patient’s permission in accordance with Section 22(2) of the Personal 

Health Information Act. 

 

 

Q.  When destroying old hard copies of prescriptions, does the pharmacist have to keep a record of every 

prescription destroyed? 

 

A.  No. The numbers of the prescriptions destroyed must be kept (e.g. - #800540 to #826650) and the time 

period of the prescriptions (e.g. - January 1, 2016 to December 31, 2018); as well, a record of how they were 

destroyed and who destroyed them must be kept. 

  

 

Q.  When a staff member signs a Pledge of Confidentiality, can the document list all the trustees at that 

pharmacy or does there have to be separate documents signed with each trustee? 

 

A.  The confidentiality pledge signed by a staff member (this should include all persons who have 

access to patient information including delivery personnel, but not trustees) can list all trustees, and once 

signed is binding between the employee and all trustees (pharmacists) at the pharmacy. New agreements must 

be signed with new staff members. 

 

Q.  What if a staff member refuses to sign a pledge of confidentiality? Is this grounds for dismissal in 

compliance with the Labour Relations Act? 

 

A.  Since a person who is not a Trustee or Information Manager cannot have access to personal health 
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information, they would have to be either transferred to another position that does not have such access or 

dismissed. 

 

Q.  Trustees must inform the patient why they are collecting health information. Can a common sign 

approved by the Association and displayed prominently, listing the reasons for the collection be 

acceptable? 

 

A.  Yes, standardized signs are available on-line at www.cphm.ca under Forms and Pharmacy Signs  

 

Q.  How are minors treated under PHIA? 

 

A.  Subsection 60 (e) states “The rights of an individual under this Act may be exercised by the parent or 

guardian of an individual who is a minor (under 18 years of age), if the minor does not have the capacity to 

make health care decisions. This calls upon the pharmacist to make a difficult judgment, however, if a minor 

has made a personal decision to go to a physician and the physician has given that minor a prescription, then 

the physician has judged the minor capable of making a health care decision. Therefore, the information could 

only be released by permission of the minor. 

 

You are reminded that Section 62 of the Act protects trustees from liability if the trustee reasonably believed 

that the use or disclosure of personal health information was authorized under this Act. 

 

 

 

 


